Science Cafe - Nasz niesamowity zmysł smaku

calendar_month
-
location_on
Centrum Nauki Experyment w Gdyni
Organizator wydarzenia:
UG
Image
Dodane przez ewitkowska - pon., 16/05/2022 - 13:20
plakat

Zapraszamy do Centrum Nauki Experyment w Gdyni 29 maja o godz. 16:00 na spotkanie z Panią prof. Danielle Reed z USA, którą gościmy na Uniwersytecie Gdańskim. Spotkanie odbędzie się w ramach Science Cafe i będzie miało charakter nieformalnego wykładu.

Jedzenie sprawia nam przyjemność, co w znacznym stopniu wynika ze smakowitości potraw. Ale czym jest smak i jak go rozpoznajemy? Podczas wykładu dowiemy się, jak język i nos współdziałają ze sobą tworząc smak, dlaczego ludzie gustują w słodkich potrawach oraz że wrażenia zmysłowe każdego z nas towarzyszące jedzeniu są niepowtarzalne. Przy okazji wykładu będzie można przetestować swoje własne wyczucie smaku.

Prof. Danielle Reed jest ekspertem w dziedzinie biologii zmysłu smaku i węchu oraz międzyosobniczych różnic w percepcji smakowej i węchowej, które wynikają ze zmienności genów receptorów tych zmysłów. Prof. Reed jest zastępcą dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfii w USA, ośrodka który jest światowym liderem w badaniach zmysłów smaku, węchu i chemorecepcji. Danielle Reed jest również członkiem kadry kierowniczej Global Consortium of Chemosensory Research, które łączy osoby na całym świecie badające powiązania między chorobami układu oddechowego (np. COVID-19) i ich wpływem na węch i smak. Prof. Reed jest także przewodniczącą Association of Chemoreception Sciences, międzynarodowego towarzystwa naukowego badań smaku i węchu.